Cidrul meu

1. Intro

Am baut cidru prima oara in Germania, acum 13 ani, Frankfurter Apfelwine de la Possmann, tin minte ca mi-a placut, poate si satul de atatea beri! Am mai baut in Spania sidra – Trabanco, daca retin bine brandul, in Romania cateva industriale sau mai putin industriale gasite prin hypermarketuri: Cidru Normand Brut Delhaize la Mega Image, Woodgate si Duc de Coeur la Lidl.

Cand Heineken a adus Strongbow, parca in aprilie 2015 si o data cu el si promovarea cidrului in Romania, gandeam ca ar fi un moment foarte bun pentru producatori romani! Si ca poate fi simplu. Nu e! Nici tehnic, nici legal! Din fericire, au aparut intre timp cateva branduri romanesti : Clarks, Harvester, ce merita apreciate atat pentru calitatea produselor lor cat si pentru pionieratul in acest domeniu in Romania.

Carlsberg aduce si el Somersby si apar o gramada de industriale, care desi se prezinta ca „cidru romanesc”, sau „cidru din mere romanesti” , sunt groaznice, au vazut marul doar in poza de pe eticheta! Pe unele le regasiti si aici.

2. Primele tentative

Cidrul il fac la tara, Cocorastii Caplii, 90 de km de Bucuresti, aproape de Campina si Breaza, dar si de Baicoi, orasel recunoscut pentru nume, paralela 45 si livezi de meri. Sau ce a ramas din ele. Povestea asta cu cidrul m-a facut sa cunosc niste oameni foarte misto, specialisti pasionati de munca lor, gata sa te ajute cu orice le e in putinta. Unul este Doru Neagu, inginer hoticultor, a arendat o parte din aceste livezi de meri. Aceasta este a doua livada de care se ocupa, prima este in zona natala, Voinesti, Dambovita. Revenind la incercarile mele, am pornit de la ideea ca o sa iau mere din Baicoi, imi fac singur moara si presa, mai aveam putin si imi faceam singur si sticlele! O nebunie! M-am calmat destul de repede, iau direct sucul proaspat stors, va recomand sa va opriti daca sunteti in zona, sa gustati si merele si sucul!

Pozele au fost facute cu telefonul, inainte sa ma gandesc la un blog, le pun si pe ele ca prime tentative, faceti misto cu moderatie!

3. Echipamente

In cautarile pe net pentru echipamente, cei de la Speidel ies repede in evidenta, pe langa gama larga de produse, cu preturi accesibile, iti ofera si multe informatii esentiale, asa ca in septembrie 2015, am comandat 2 butoaie de 60l, de la nedeias.ro, unul din distribuitorii lor in Romania, au costat aproximativ 150 de eur, plata la livrare. Sunt foarte usoare, usor de spalat, usor de folosit in general. Au diverse forme si volume, cele rotunde intre 12 si 120 de litrii, cele ovale 60 si 500 litrii. Le-am pus in masina, am fost sa le umplu cu suc proaspat stors, le-am adus in beci!. Am schimbat dopul normal cu cel care opreste aerul si gata!