Legislatie

In Romania, fabricarea cidrului a fost reglementata prin Ordinul de ministru 474/2014 , inlocuit  cu Ordinul de Ministru nr. 1541/ 2014  pentru aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.

Articolul 7

(4) Denumirea „băutură alcoolică fermentată“ poate fi înlocuită cu denumirea de „cidru de mere“ sau „cidru de pere“ atunci când aceasta este obţinută prin fermentarea exclusivă a merelor, respectiv a perelor şi a sucurilor din mere, respectiv din pere.

Inainte sa ma gandesc la desprecidru.ro (si poate asta a fost unul din motivele aparitiei siteului) , influentat si de un articol de pe:

am cerut pe facebook ( am vrut sa ii verific si cum stau cu social media)  un raspuns de la Consiliul Concurentei, ANPC si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, legat de aceasta problema. Cei de la Consiliul Concurentei mi-au cerut adresa de email si mi-au raspuns imediat, chiar au venit cu completari, cei de la ANPC m-au rugat sa le trimit pe mail, iar Ministerul Agriculturii nu a raspuns pe facebook. Am trimis pe mail aceiasi intrebare, ce poate a fost formulata gresit doar pentru cei de la Protectia Consumatorului, pentru ca Ministerul Agriculturii a raspuns prin Directia Generala de Politici Agricole si Industrie Alimentara, in raspuns sugerand sa pun aceiasi intreabre si Protectiei Consumatorului, Ordinul 1541 fiind un act normativ comun. Cei de la Protectia Consumatorului mi-au raspuns ca informatia nu face parte din categoria informatiilor de interes public. Drept care o sa iau toate legile, normele, ordonantele si regulamentele emise pe acest subiect la citit si o sa revin cu rapsunsul dupa ce reformulez intrebarea.

The Alcohol and Tobacco Tax & Trade Bureau (TTB) – SUA-  este autoritatea ce se ocupa cu  reglementarea normelor de fabricare a cidrului.

In SUA, cidrul este clasificat ca vin natural din fructe, dar probleme au si ei in legislatie, de exemplu, doar vinul din struguri poate avea apelativul „invechit” pe eticheta. Sau existau suprataxe atunci cand produceai un cidru natural prea accidulat sau cu peste 7% alcool, insa  Asociatia producatorilor de cidru din SUA a reusit sa propuna  amendamente de reducere ale acestor taxe, ce au fost aprobate si vor intra in vigoare incepand cu 2017.