Termeni

Aciditate:

Aciditatea. Una din principalele proprietati ale cidrului. In afara de gustul acrisor este importanta in a asigura o buna fermentatie.

Agresiv:

Care ataca papilele gustative. Se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a sfructului, a unei cantitati ridicate de taninuri, ori datorita unei fermentari prea indelungate.

Amar:

The lingering taste of the cider on the back of the throat, hopefully pleasant.

Ambră:

Ne referim la ambra galbena (chihlimbar), variatiile de culoare ale acesteia fiind foarte asemanatoare cu cele ale cidrului

Aroma:

Syrup from apple juice with water content reduced.  Often used in commercial cidermaking to cheaply make a sweeter cider.

Brix:

Un grad Brix (°Bx)  este de 1 gram de zaharoză în 100 de grame de soluţie . Vezi si „Zahar rezidual”.

Claritate:

A cider’s opacity.  Brilliant, clear, slightly hazy, hazy, or cloudy.

Culoare:

Aroma and flavor described at butter, butterscotch, or toffee.

Dulceata:

Taste associated with sugars in cider, including vanilla, honey, or syrup notes.  The percentage of residual sweetness makes a cider sweet, semi-sweet, semi-dry, or dry.  There can often be a difference between measured and perceived sweetness though, and acidity plays a big roll.

Echilibrat:

A cider which has no single component (such as sweetness, bitterness, or acidity) as overpowering.

Ester:

Sweet chemically artificial, banana, or tropical fruit flavor or aroma.

Invechire in butoaie:

Further aging of a cider in a wood barrel, which influences the cider, imparting additional flavor.  This can add a good deal of complexity.  Note that cider can also be barrel fermented.

Real cider:

High acid and low tannin apples.

Tanin:

Tanin –  termen ce defineste o intreaga colectie de substante fenolice non-volatile ce se gasesc in mere, struguri, alte fructe, dar pot proveni si din lemnul butoaielor. Taninul este un conservant natural, influenteaza  procesul de maturare a cidrului. Cidrul cu continut ridicat de tanini are o viata mai lunga decat cel cu continut scazut. Acesta este un lucru pozitiv, doar ca noi percepem taninurile ca si gusturi, amar si / sau astringent, deci un nivel corect de taninuri este esential pentru echilibrul cidrului.

Transvazare:

Operatie de trecere a cidrului dintr-un vas in altul. Acest procedeu este necesar pentru umplerea vaselor de fermentare, pentru oxigenarea cidrului in fermentatie cu scopul de a reactiva fermentatia alcoolica si pentru a facilita reactiile de oxidare, pentru separarea cidrului de drojdie, pentru efectuarea filtrarii, a imbutelierii si transportului.

Zahar rezidual:

Zahar ce ramane in cidru dupa procesul de fermentatie.